0
Items : 0
Subtotal : Ft
View CartCheck Out
Minősítés
DIN EN ISO 9001:2008
E-mail
sanuzellasportline@gmail.com
Telefon
0670 7434787
Kérjen ajánlatot!
0
Items : 0
Subtotal : Ft
View CartCheck Out

Sport+Táplálkozás

Az étrend befolyásolja az immunrendszert

A sportban egyre nagyobb szerepet játszik a táplálkozás mivel a táplálkozás az egyik , az utóbbi időben egyre jobban előtérbe kerülő szelete,és lehetősége a teljesítményoptimalizálásnak, teljesítmény maximalizálásának úgy, hogy közben az egészség megőrzése sem szenvedjen csorbát.

Sporttáplálkozásnak részét képezi a  megfelelő energia, fehérje, zsír és szénhidrát bevitel, megfelelő mennyiségben, minőségben és meghatározott időközönként elfogyasztva, továbbá kiemelt szerepe a megfelelő folyadékbevitelnek, és szükséges leget élsportoló számára speciális étrend-kiegészítők fogyasztására is.

A sporttolás intenzitása,és időtartalma mellett a pszicho-neuroendokrinológia és a táplálkozás területének tényezőit tudományosan is megvizsgálták a sportolók immunkompetenciájára gyakorolt ​​hatásaikban. Ezeknek a tényezőknek kimutatható hatása van a fertőzésre való hajlamra. Például az egészséges életmóddal (kiegyensúlyozott étrend, kielégítő alvás, kevés mindennapi stressz) kimutathatóan magasabb aktivitásúak voltak a meghatározott immunsejtek vérében, mint az egyensúlytalan életmóddal rendelkező embereknél. 

Az életmód befolyásolja a fertőzésre való hajlamot

E célból a Freiburgi Egyetem körülbelül 1000 versenyző sportoló körében vizsgálta a fertőzésekre és a sporttevékenységekre való hajlam kérdését. Kérdéseket tettek fel az edzés típusáról, az edzés terjedelméről, a speciális regenerációs intézkedésekről, a kiegészítő napi stresszről és végül az étkezési szokásokról is. Az eredmények egyértelműen megmutatták, hogy a sport és az életmód együttesen felelős a sportolók fertőzés-hajlamáért. Míg az intenzív és túlzott mértékű állóképességű sport, a mindennapi stressz és az alváshiány több mint kétszeresére növeli a fertőzésre való hajlamot, a gyümölcsök és zöldségek rendszeres fogyasztása jelentősen csökkentheti a fertőzések kockázatát. A sportoló természetesen maximális teljesítményt és ellenálló képességet akar elérni az ilyen befolyásoló tényezők optimalizálásával, és az immunstimulánsok megengedett használatát használja, Táplálékkiegészítők és biológiai ágensek. Az Enyzm élesztősejt-készítményeket sok sportoló is beveszi, és pozitívnak értékeli. Aminosavakat, ásványi anyagokat, nyomelemeket tartalmaznak, nagy arányban a szelént és az antioxidáns vitaminokat.

Könyv tipp: Gyakorlati sporttáplálkozás

Ha többet szeretne tudni a mikrotápanyagok célzott doppingmentes kiegészítéséről, akkor javasoljuk a „Sport-táplálkozás gyakorlati lehetőségei: Több teljesítmény mikrotápanyagokkal. Sejtek légzése – regeneráció – teljesítmény” című könyvet, amelyet a német Sporttáplálkozási Intézet Günter Wagner táplálkozási szakember és Dr. Mathias Oldhaver. Neves sportorvosokkal és táplálkozási szakemberekkel együtt átfogó képet adnak az általános sporttáplálkozásról és a mikrotápanyagok speciális felhasználásáról az edzéshez és a regenerációhoz kapcsolódó kutatások jelenlegi állásáról.

 

A könyv (ISBN 978-3-944-59216-9) 19,80 euróba kerül, könyvesboltokban vagy közvetlenül az Eubiotika Verlag- től kapható .