0
Items : 0
Subtotal : Ft
View CartCheck Out
Minősítés
DIN EN ISO 9001:2008
E-mail
sanuzellasportline@gmail.com
Telefon
0670 7434787
Kérjen ajánlatot!
0
Items : 0
Subtotal : Ft
View CartCheck Out

Teljesitmény vizsgálatok a sportban

A folyamtos ellenörzés alá vonni egy aktiv versenysportolót azt már ma teljesen normálisnak tartják.Minden klubb gondokodik saját sportolójának kondiciójáról.De valójában a szervezet élettani folyamatit is figyelembe veszik ez már kérdéses.Sokan elintézik egy vérvizsgálattal,és kész.Mai világban a BMI vizsgálatokat már nem tartják elég fontosnak mert úgy gondolják nem elég pontos.Pedig a szervezetünk belső látképe nélkűl hiába szedünk bármilyen teljesitmény fokozót nem fogja elérni hosszútávú sikerét.

A mai világban a sport,és a táplálkozás elválaszthatatlanok egymástól ezért is rendkivűl fontos a szervezetünk belső rendszerének normális működésének átekintése amely nagyon kompetens válaszokat tudunk megkapni.

A mai világban viszont legtöbbször főleg hazánkban egy aktuális kondicionális állapotot igyekeznek megkapni azaz az ergometriás méréseket mely folyamán folyamatosan és pontosan mérik az elvégzett munka mennyiségét. Többféle ergométerrel történhet a terhelés, futószalag, kerékpár-ergométer vagy karergométeren. Nálunk Magyarországon főleg a futószalagos mérést végzik mivel az előnye, hogy a legtöbb vizsgálati személy ezen az eszközön képes elérni legnagyobb teljesítményét. A kerékpár-ergométer előnye, hogy a végzett munka mennyisége nem függ a testsúlytól, ugyanakkor helyi (láb-) fáradás miatt a maximális értékek kevésbé érhetők el. A karergométer olyan sportolók vizsgálatára alkalmas, akik nagymértékben használják felső végtagjukat (pl.: úszók, kajakozók, egyes küzdősportolók). Fizikai terhelés (edzés) hatására az egyes szervrendszerek működésében változások jönnek létre. Ezek az akut elváltozások a terhelés formájától, nagyságától és gyakoriságától függ. Rendszeres végzett edzésmunka hatására a szervezet, élettani funkciók a terheléshez alkalmazkodni kezdenek, fejlődnek. A szervezet azokat az izomzatokat és élettani funkciókat fejleszti, amelyek igénybe vannak véve, tehát az edzésmunkának megfelelően adaptálódik a szervezet. Az alkalmazkodás folyamata megjelenik:

  • a neuromuszkuláris rendszerben;
  • a motoros gyakorlatok végrehajtásában;
  • a kardiorespiratorikus funkciókban;
  • izomanyagcserében.

A sportteljesítményben döntő faktor az izomzat anyagcseréje. Az izomanyagcserében számít, hogy az anyagcsere oxigén jelenlétében vagy anélkül történik (aerob vagy anaerob módon). Az anyagcserében részt vesz a tüdő, a szív- és keringési rendszer és az izom. Az energianyerés magában az izomzatban megy végbe, azaz ott van szükség oxigénre és onnan kell elszállítani a széndioxidot. A belélegzett levegőből az oxigénfelvétel a kisvérkörön keresztül a tüdőben zajlik. A szív függvénye, hogy milyen mennyiségű vér és mennyi idő alatt kering a testben. A három rendszer együttesen teljesíti az izomanyagcseréjét. Az izomanyagcseréről teljesítmény-élettani felmérés segítségével, spiroergometriás felméréssel kaphatunk információt.

A terheléses vizsgálat háromféle alapvető protokoll alapján történhet:

  • Huzamos ideig tartó állandó terhelés (steady state állapot);
  • Fokozatosan növekvő terhelés (az anaerob küszöb-szint meghatározására szolgál);
  • Fokozatosan növekvő terhelés, amely a kimerülésig tart (vita maxima, a sportoló szubjektív érzése alapján vet véget a vizsgálatnak).

Szervezet belső rendszerének vizsgálata általános elemzése.

Az előzö fent felsorolt vizsgálatok rendkivűl fontosnak tartjuk mert igy a sportoló aktuális kondicionális állapotot jól ki lehet mutatni.De mi azt gondoljuk egy általános nyugalmi vizsgálattal mint egyszerű vérnyomás méréssel,és egy vérképpel nem lehet az egészet elintézni.A mi ajánlásunk alapján fontos szempont,és a legfontosabb élettani funkciók mint a máj,a bélmüködés az immunrendszer elemzése és ezeknek az adatok összevetése ennek a kiértékelése nagyon fontos mivel a sportolók  a nagyobb erőhatásnak köszönhetően pl sérül pl az Immunredszer,bélflóra….stb.A ma már a Nemzetközi szakemberek a spotolóknál is kiemelten kezelik a bélflóra szükségességét.Továbbá azt is figyelemebe kell venni a sportolók versenyzési stresszét melyet mi versenyláznak nevezünk mely további immunredszer károsodáshoz vezet.

Ezért más tipusú vizsgáatot is ajánlunk.mint pld a Vegacheck módszer. vegacheck.hu.-nál “melyet a készülékkel a pácienst bioimpedancia mérésekkel határozzák meg.Átvizsgálja” a sportoló egész testét, és rögzíti reakcióit és gyenge pontjait.Egymást követően izom elemzést végez, és meghatározza az optimális edzési időt ,valamint határozott instrukciókat ad a sportoló egyéni fitnesz állapotára és táplálkozási hiányoságaira.A vizsgálat megmutatja a szervezet energetikai állapotát, vitalitását, általános egészségi állapotát, a pszichés, vegetatív és lelki terheltségi fokát, a szervezet sav-bázis háztartását és méregtelenítő képességét vázizomzatát.

www.vegacheck.hu oldalán több informácoót kap.